Kitchen Jani blogja - CLOSED

hébekorba vélemények filmrű, képregényrű, néha csak ömlengés vagy az se, sírás-rívás, saját melók mutiba, linkajánlók, elolvadás, fasza képek mindenki örüljön

Fotóm
Név:
Lakhely: közel a Blahához, Hungary

illustrator, storyboard / comic artist & animator

2008. 08. 25.

Kortárs körkép rovat


Monoriné a birka,
avagy a péceli street art sz*rba szökkenése


Nem túl friss, de történelmi jelentőségű hír: Pécelen felütötte fejét a street art! Mulasztásomat helyreigazítandó adok hírt róla, hiszen az elmúlt tavaszi félév során borították el kis városkánkat ezek a míves "monorinés" feliratok. Tippem szerint valamely diák ezzel a módszerrel akarta megbosszúlni, hogy az egyik tanárja (called "Monoriné") egyszerűen lebirkázta őt az órán. A megaláztatást többszörösen és lehetőleg minél nagyobb nyilvánosságot kapva akarta visszafizetni, és ehhez a street art széles eszköztárából merített - felvirágoztatva ezzel a nullán stagnáló helyi graffiti/street art-életet és új színnel gazdagítva a porosodó, beszürkült, már-már unalomba fúló tré... öö péceli közterek látványát. Ismét egy példa arra vonatkozóan, hogy általában a művészre igenis inspirálólag hathat egy őt ért krízishelyzet. És ennek folytán ajándékozódhatunk meg mi, az átlagos, alantas közönség hazugság- és olcsóságmentes - hiszen a legőszintébb belső indíttatásból fakadó - művészetének legjavával.

A klasszikus vörös felirat, amely történelmet írt...

...a tréceli központi ellátóvállalat falán volt látható (sajnos azóta ezt a falat ellopták).

Ismét egy grandiózus felirat, ezúttal piros színben, a péceli vasútállomás falán (megfigyelhető, milyen szervesen illeszkedik környezetébe, egyben fel is javítja, a szemnek és a léleknek kedvessé téve azt)

A méltán híres kék felirat - a kék szín fontos korszakváltást jelöl

Variáció: új, eszköz, a stencil (mesteri) használata

Színváltást követően szóbeli bővítménynek is szerencsés tanúi lehetünk a hentesüzlet falán, melyben valószínűleg maga Monori úr kapja meg a magáét (a "lau" idegen szó használata már-már ördögi ihletet sejtet)

A jelen: Monoriné (és a papucs) már a múlté. A hentesüzlet újrafestett falán látható, hogy egy újabb csoport kezdte meg művészi gerillahadjáratát. Az új áldozat neve: Ferenczi Ági.

Címkék: ,

4 megjegyzés:

Blogger Csacso írta...

Tetszik a sz(á)rba szökkenés. Én kimondottan rühellem a felesleges, értelmetlen, esztétikátlan firkálmányokat(99,99% tegelők). Ez viszont üzenetet hordoz és úgymond több évtizedes hagyománya van. Szóval ezt megértem és van egy hangulata. Az igazán jó szövegeket ha megfelelő helyre kerülnek –a felület tulajdonosa, kezelője sem tüntette el már a 80 as években sem. És azok részesei, a kor legendáriumának. Köszi, hogy megosztottad!

9/06/2008  
Blogger LM írta...

nem szívesen:)) mármint szívesen, de én jobban örülnék, ha valami igényesebb cucc is előfordulna mifelénk. ez az egész monorinés dolog úgy szar, ahogy van/volt/lesz, azért is írtam róla ilyen gúnyosan - ezek szerint nem jött át?
az a része tetszik, hogy valaki ezt az eszközt választotta a hangadáshoz. ellenben mind a téma, mind a megoldás nulla. hangulata, lehet, hogy van, de... és nem á, hanem "a":)

a péceli buszok annyira szét vannak tegelve, hogy behányok

9/08/2008  
Blogger Csacso írta...

Átjött, hogy te nem szemléled teljesen pozitívan ;)
Részemről a „stílust üdvözöltem” –főként a tegeléssel szemben.
A tartalom javítására biztos van megoldás. Valaki, „jó” szlogeneket, idézeteket „véletlenül” eljuttat az ifjú stencillezőnek :D

9/10/2008  
Blogger LM írta...

vannak egyébként jók is, csak asszem itthon nem sűrűn (...). ja de, írtam is róla régebben: a szegedi MKKP!!! ő teljesen jó, hm de még mennyire

9/10/2008  

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal