Kitchen Jani blogja - CLOSED

hébekorba vélemények filmrű, képregényrű, néha csak ömlengés vagy az se, sírás-rívás, saját melók mutiba, linkajánlók, elolvadás, fasza képek mindenki örüljön

Fotóm
Név:
Lakhely: közel a Blahához, Hungary

illustrator, storyboard / comic artist & animator

2007. 07. 15.

robots in "this guys"




vagyis "disguise"... dúdoljuk a jó öreg dallamot. sose voltam valami nagy Transformers-fan, de azért érdekelt, hogy oldották meg ebben a moziban az átalakulásokat stb. jelentem, elég jól. helyenként túlságosan is... vagyis alig lehet látni az egészből valamit. a robotok dizájnja nagyon jól kidolgozott, nagyon részletes. viszont nagyon gyors a mozgatásuk és gyakran olyan gyorsak az átalakulások vagy épp a csaták a filmben, hogy gyakorlatilag követhetetlenek. csak azt látod, hogy néhány izgő-mozgó, óriás fémhalom ide-oda tekereg, mozdul, elvileg bunyóznak, az rendben is volna, csak nézőként kényelmesebben érezném magam, ha legalább a koordinátákat be tudnám lőni, ki, merre, miért, mikor. a legvégső csatában már feladtam, nem tudtam eldönteni, épp melyik a jó robot, melyik a rossz... az rendben van egyfelől, hogy gyakorlatilag ettől válik hitelessé az egész, ettől érzed az óriásrobotok erejét. viszont néhány filmes fogódzó nem ártott volna (pl. helyenként egy totálkép). a rengeteg egyéb logikátlanságról ne is beszéljünk, amiktől hemzseg a film (ügyes trükk, hogy olyan gyors tempójúvá tették a filmet, hogy miközben nézed, nemigen jut időd elgondolkodni ezeken a bukfenceken, mert mindig van valami újabb fordulat).
michael bay rendező amúgy nagyon nagy állat, az jön be neki legjobban, ha városokat rombolhat le, nagy ricsajjal, nagyon látványosan, lásd armageddon. pedig amúgy más vonalon is működhetne, persze azzal lehet, nem keresne többszázmilliókat, de ki tudja. konyít ugyanis valamit a filmkészítéshez, ez érződik azon, hogy sok helyen a film nem veszi túl komolyan magát, sőt egyenesen már vígjátékba megy át. ez teszi szimpatikusabbá, emlékezetesebbé a filmet. az első egy órája egész kellemes, jó a felvezetés, jól vannak kezelve a főszereplők (bár némelyikük végig megmarad egydimenziósnak, pl a katona fickó, vagy a miniszter, de a főszereplő srác egész jó fej, a csaj meg irdatlan csinos), van benne jónéhány vicces elborulás (pl amikor a dagadt néger kiszakad az üvegajtón menekülés közben), hülye mellékkarakter (john turturro), és az is jó ötlet, amikor a robotok nem robotként küzdenek egymás ellen, hanem autóként egy üldözéses jelenet során. a pozitívabb hatás sokban köszönhető speier dávidnak is, a fordítónak, aki a legócskább szövegeket is mindig képes leleményesen feltupírozni.
de a legvégső nagy csinn-bumm már elég fárasztó, tényleg lerombolnak mindent, amit érnek (van benne viszont egy alulról filmezett, lassított snitt, amiért külön jópont jár). meg is fájdult a fejem a végére. szóval készíthetne egyszer egy szimplább filmet ez a bay, lenne hozzá érzéke, hogy összepakoljon egy jobb ízű vígjátékot, kihagyva belőle mondjuk az Amerika-zászlót, a pátoszt, a nyáladzást, a hősködést, és a túlzott pirotechnikát. a jó karakterérzéket, a látványvilágot és a gördülékeny történetmesélést pedig megtartaná, aztán, no, megint meg lenne mentve a világ, csak kicsit másképpen.

Címkék:

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Feliratkozás Megjegyzések küldése [Atom]

<< Főoldal