Kitchen Jani blogja - CLOSED

hébekorba vélemények filmrű, képregényrű, néha csak ömlengés vagy az se, sírás-rívás, saját melók mutiba, linkajánlók, elolvadás, fasza képek mindenki örüljön

Fotóm
Név:
Lakhely: közel a Blahához, Hungary

illustrator, storyboard / comic artist & animator

2008. 01. 30.

Malkovich!


végül, de nem utolsósorban, az abszolút 10pontos film következik: ta-da-dadamm!! A John Malkovich-menet, Spike Jonze és Charlie Kaufman közös gyermeke. a Kaufman által írt sztorik eleve megérnek egy külön misét, és az abból készült filmek szintén: egy csomó szabályt felül- ill. újraírnak filmkezelés terén és örömmel lubickolnak a lélek/álomvilág/képzelet/őrület/mánia/humor stb. bugyraiban. a Libidó, a Makulátlan elme mind kurvajó filmek (nekem az Adaptáció kissé kilóg). a J.M.-menet több szinten működik és mindegyikben erősen: vizuálisan is több fronton támad (doku-paródia a félemeletről, majom-szubjektív flashback a dzsungelben, a Malkovich-tripek), beilleszt és megmutat egy másik műfajt, a bábozást, pszichológiai mélyfúrásokat végez a társfüggésről, ill. a fő témáról, arról, hogy milyen lehet más bőrébe bújva élni (ez is több szinten: John Cusack először bábosként, majd Malkovich-ban, majd Malkovich-bábosként..), nagyon eltalált karakterekkel, sztorival, abszurd vígjátékként sem utolsó ...ÁÁHH, egy csomó szempontból nézve iszonyat jó - fáradok már - ...az a truváj, hogy nagyon jó érzékkel, átgondolva kevertek mindent, amit belezsúfoltak, nem esik szét, hanem egy egészen újfajta filmanyaggá áll össze. kb. egy új stílussá (Kaufman-style?..) olyanná, amilyet előtte nem láttál - és sajnos azóta se sokat, csak a már említetteket (pl. Michel Gondry saját filmje, Kaufman nélkül, Az alvás tudománya kevésbé áll össze ilyen egésszé). szuperlatívuszok! aki nem látta, ugorjon fejest Malkovicsba! csak Maxine-nel óvatosan, nagyon csalfa picsa

Címkék:

Match Point


most már evezzünk komolyabb vizekre. Woody papa is így tett, és milyen jól tette! Kasszandra álmával még nem kokettáltam, de ha az is van ennyire jó, akkor elmondhatjuk, hogy az öreg klarinétos okostóbiás újjászületett! bár hozzáteszem, nem ismerem a teljes munkásságát, csak nagyvonalakban, de mostanában a Woody Allen név egyet jelentett nálam a "jaj, ne már!"-al, főleg, amióta hálisten bealudtam a HollyWoody Történet-en, ami rosszabb, mint a legrosszabb Szeszélyes Évszakok (na jó, talán túlzás). úgy tűnt, a májsztró már csak önmagát utánozza, lélekelemzős, negédes kis filmjeiben, ami kb. már a woody-fanoknak se nagyon jön be. no de mit hozott a kisjézus: csinált egy Match Point-ot, egy igazi, szó szerint komoly (azt mondhatnám: érett) filmet a Bűnről, a Bűnbeesésről, arról, hogy egy szépreményű ifjú miként tolja magát önszántából egyre lejjebb és lejjebb a posványba. ez nem akciófilm, szépen csordogál a cselekmény, mégis székhez szegez. feszülten figyelsz és átéled, ahogy a főhős végül megadja magát és a könnyebb (igazából a legnehezebb, keserves) utat választja - és bár az elején szurkoltál neki, a végén súlyosan megveted. a fiú összeszedi minden bátorságát, hogy aztán fejet hajtson a gyávaságnak - örökre. óh, micsoda szavak! na, de komolyan, ez a film rendesen meg lett oldva, elég mélyre megy, mély nyomot is képes hagyni, és tényleg FILM, nem csak lazán odalehelt, vicces woody-szkeccsek sora. még ilyet, sokat! Kasszandra, nemsoká randizunk;)

Címkék:

szilva szörfa

avagy a Fentesztik Fór 2: Rázza a deszkás! kövezzenek meg, nekem bejött ez a film. valahogy, valamiképp, miközben látom a defektjeit, mégis azt kell mondjam, el van találva - éppen, amennyire kell (persze mindig, minden lehetne sokkal-sokkal jobb, ez örökké így van). tegyük hozzá, semmi elvárásom nem volt, mint ahogy az első résznél sem (azzal sem volt bajom amúgy). vhogy nálam ez a kellemes kategóriába tartozik (és nem csak Dzsesszika kisasszony miatt), nem árt a légynek se, sztem tökjó gyerekfilm, kicsit butus, de működőképes mese, van hangulata és ez rohadt fontos, bár sajna a trükkök tényleg elég gagyik (főleg a "nyúlós" részek), kivéve a szörfös tesót, de hogy a bolygózabáló Galaktusz mitől lett egy nagy űrköd, miközben pár jelenettel előtte jól kivehető árnyékot vet a hülye sisakja az egyik bolygóra, örök homály marad és egy jókora mínuszt jelent (mézesmadzag, aztán a nagy büdös semmi, ejnye hát)..

Címkék: ,

giamatti-post


ez egy giamatti-post, amely fedőnév alatt végre már elkezdem a jó/jobb filmekről való posztolást, istenuccse! nemrég megvizslantottam M. Night Shayalamalayanan Lady in the water c. filmjét, amiben szerepel Paul Giamatti úr. én őt idáig asszem csak az Intim Részekben láttam, ahogy Csuja Imre hangján fél percenként baszta fel magát cefetül Howard-Apukám-Stern baromságain, azóta se sehol, nem is érdekelt. aztán nemrég beálltunk a Golyózápor elé, ami egy jóleső nagy baromság, kilóg-a-lóláb-akcentusos Móni Belluccival (aka főluvnya érző szívvel), és sárgaréparágcsáló Cliwe Owennel, mint desperado, na meg befigyel még Giamatti is a távcsövessel. ez az a film, ahol nem kell gondolkodnod, csak felszabadultan jólérezni magadat, miközben nézed. egy rakás túlzó, képtelen helyzet, és akció akció hátán, egyfolytában. nagyon vagányul indítják, az első negyedórában nem is tudjuk, mi miért történik, egyszerűen csak sodornak az események. aztán a végére valahogy mégsem lesz emlékezetes film - ettől függetlenül sztem 1x majd még befizetek egy körre, és remélem, lesz folytatása is (a rendező amúgy idáig csupa gagyiszart csinált, csekk on imdb). na de Giamatti, a lényeg: itt már felfigyeltem rá, ahogy szavalgat, bár néha túl nagyokat vicsorint, de ez van. aztán jött a Vizes Lány. ami egy nagyon szép Mese szerintem, szép a zenéje is, minden. engem úgy, ahogy van, berántott. bár Shyamalahayabala hajlamos elvinni a filmjeit kicsit nyálba, amúgy szpilbergesen, de végül mindig jól egyensúlyoz, és általában simán elmondható, hogy egy nagyon ügyes, kismester filmes (most pl. becsekkoltam a rég látott Sebezhetetlent is, ami szintén bejön). egyedi filmeket csinál, tul.képpen "szerzői kommerszeket". én ebben a Lányos filmben végig ott voltam, együtt a filmmel, és nem engedtem jottányit sem a Fanyalgás Isteneinek. annyira nem, hogy az egyik jeleneten el is bőgtem magam - az privát, hogy mit hozott fel bennem, de az nem, hogy mitől: egészen a bőgős jelenetig kurva jól van felépítve a film, plusz ez a Giamatti egy fasza színész. nagyon. meg vagyok győzve róla. ezt a szerepet legalábbis nagyon okosan játszotta el (egyszerre törékeny, bumfordi, kisember és Hős) és kíváncsivá tett, ugyan mit művelt idáig a filmvilágban a "Rédió-eeen-bí-szí" óta..

2008. 01. 17.

basszá


megnéztünk egy istentelenül töknulla filmet, persze tudtuk, mire vállalkozunk, már a plakát eléggé riasztó volt, de hittük, hogy hátha tévedünk. nem úgy lett. a címe... mi is volt? fogalmam sincs, valami királyos izé... bört rejnoldsz nyomul benne, meg még pár nem éppen szar arc, de a film rossz. eléggé. ilyen fosul leutánzott gyűrűk ura, amit kb itt forgattak le a közeli erdőben, Pécelen. viszont van benne egy fákon csüngő kristanna loken, terminátorzúzó B-filmsztárhölgy, aki ugyanakkor hejjde khmm.. 'rva (eléggé bírnám, ha becsüngene itt az ablakomon hirtelen:D). jason statham meg a csont nélkül büntető nindzsa. ave. ezt a filmet soha, de SOHA ne nézzétek meg. a 300-al szemben annyi az erénye, hogy ez ilyen kis olcsó, ártalmatlan naivság, az meg egy felfújt otromba baromság vót. (NEMSOKÁ ÍROK FILMEKRŐL IS, MERT OLYANOK IS VANNAK!)

Címkék:

2008. 01. 09.

láttam két...



...nem túl jó filmet mostanság. mind a kettőhöz reménykedve ültem le, olyan szípek a plakátjaik (főleg a' egyiküké), hátha látok valami érdekest. erre nem. A./az Inside Man, bankrablós turpiskodás elég jól indul, aztán a közepére már dögunalmassá válik, hogy aztán a vége mégis jól záródjon és azt hidd, egy jó filmet láttál. pedig valahol közben elveszett egy óra a nagy semmibe. meg Willem Dafoe, akinek olyan harmatos mellékkarakter jutott, hogy semmi szerepe, a szövege is csak a "Behatolunk! Ne lőjetek! Várj, mégis lőjetek!"-re korlátozódik. vajon mit kapott a szerepért, egy zacskó gumicukrot? frankó színészek, frankó rendező, de mindenki kicsit kényelmes volt, lehetett volna ez simán jobb. így csak átlagos hálliwúdi nyámnyogásra futotta, én meg ásítozom. de a plakát, az szép. á csómágólás míndíg szébb - ez egy régi eszkimó közmondás, pingvinektől hallottam (ami nonszensz, mivel..). (10/4,5). B./ a 16 utca volt a másik fos. ez a kiborítóbb, mert itt nem csak a tempó ingadozik, hanem a logikával is gondok akadnak. Brúsz papa kiöregedett zsernyák, aki gyógyszerre iszik, de azért kőpontosan céloz, hideg fények csillannak, Mos Def meg olyan kiba. idegesítően pofázik, hogy helyben savval kéne gargalizáltatni - sztem nála ez a dumálás alsó-középszíntű színészet volt, bár repper munkásságát nem vágom, de amit itt lenyom, az simán ál-gettó-elharapom-amondataimat-utcafiavagyok-szlengesen-kúlkodok-mérnemlőttökle. vagy, ha így dumál igazából, akkor fogyatékos, nincs más magyarázat (nem emlékszem, hogy a Galaxis Útikalauzban ennyire idegesítően dumált volna). persze heppiend, könnyes zsepik, a korrupt fakabát krú megkapja a magáét, én meg megkérdem, hova öregedett má' szegény Richard Donner? és megint csak ásítozom. a Halálos fegyver-féle kraftot hiába várjuk, a buszos túszejtős rész lazán ciki, nem állok neki fejtegetni, már így is többet írtam erről a filmről, mint amit valaha megérdemelne. átlagszar és kész. simán lehetett volna belőle egy bika filmet készíteni, ha bárkit is érdekelt volna, de pénzszámolgatás közben biztos nem nagyon értek rá a bácsik. (10/3,8). így most van két füs'be ment tervünk, szenkju halivúd!

Címkék:

2008. 01. 04.

dájplömöfülm

Ha Fortuna arcon pisál, és a szorgalom/lelkesedés/motiváció fogalmakról elkezdek megsejteni valamit, könnyen lehet, hogy Guta nyomozó animációs filmben is támadni fog, amolyan diplomamunkának hívják ezt errefelé. íme néhány figura-skicc. a final-ban tuti egyikre sem fog hasonlítani, de a "bdeng" egy jó irány (tán firka-tipó-filmet kéjne csinálni)

Címkék:

M! K! K! P! Magyar Kétfejű Kutya Páááárrttt!!!!!

no'skérem, ha már benkszy, akkor honi megfelelője, ha nem is dizájnban, de szellemiségben a szegedi MKKP - aki állítólag egy db kovácsgergő. pesten fonnyadozik a sztikker-élet, szögeden meg pezsgeti a Kutya. annyira bágyadt manapság minden, erre itt van ez a fószer, rengeteg leleménnyel, könnyesre röhögöm magam, társadalmi mondanivalók, ironika, reflekció, mindenki kap egy picit (inkább nagyot, sokat), de nem ám olcsón, faszájosan, rá-rá, hajrá, füle érjen sokáig! muszáj. ínséges idők vannak. mindenki csak csámcsog-nyámnyog. és lusta. meg okos. én is (ja, én főleg... á em da diplomakirály). no de. honlapcsekk :vigyázat, jó sűrű, de totál szellemi felfrissülés. csak egy kép van mutiba, mer' menjetek a honlapra!
a jutubon meg stencil atya támad.

Címkék:

mesztör of sztrítárt



Banksy papát muszáj volt m'á végre ideposztolni, különösen, mivel a szakdogámban (aka házy feladat) van is róla pár leütés. válóban érdekes. szóval a honlapja pediglen emitten rejtőzködik: http://www.banksy.co.uk/ óje ANNYI GONDOLAT ÉS LELEMÉNY ÉS HUMOR, óh!

Címkék:

itt meg egy szép nő

Flora Martinez. Rulez. filmjei is vannak. majd egyszer ráérő időnkben nézzünk rájuk

fénygraffiti, fénydroidok



ilyenek vannak. szerintem szuppí

Címkék: